Domowa śliwka w czekoladzie

Domowa śliwka w czekoladzie

Przed Wami konfitura, którą będziecie wyjadać ze słoiczka wszystkimi palcami! Skutecznie podnosi nastrój i sprawia, że jesienna chandra na pewno Was nie dopadnie. Zaprawione słoiczki ze śliwką w czekoladzie przydadzą się również zimą do przekładania pierników i drożdżowych zawijańców. Warto zrobić więcej!

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 2 czekolady mleczne,
  • 2 czekolady gorzkie,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • szklanka cukru.

Wykonanie:

Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rondla z grubym dnem (pestki wyrzuć). Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż masa nieco stężeje. Czekoladę połam na drobne kawałki i dorzuć do śliwek wraz z cukrem i cynamonem. Wymieszaj i jeśli trzeba, dodaj więcej cukru. Palce lizać!

Kawa wir mleka
Ołówek