Cztery cytryny z makiem

Cztery cytryny z makiem

Proste ciasto jogurtowe zyskuje na wdzięku dzięki odrobinie maku. Polane lukrem, jakby przysypane śniegiem, skrywa w sobie słoneczny, pachnący cytrynami środek.

zestawSkładniki:
175 g masła (ogrzanego do temperatury pokojowej),
175 g cukru pudru,
200 g mąki (Dolnośląska Mąka Tortowa)
4 cytryny (otarta skórka z 4 cytryn),
3 jajka,
2 łyżki maku,
125 g jogurtu naturalnego,
szczypta soli,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

dolnoslaska_tortowa

Przygotowanie:
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą.
Cukier puder przesiej do dużej miski i dodaj masło. Ucieraj (ręcznie lub za pomocą miksera) przez ok. 10 minut, aż masa będzie puszysta i jednolita. Następnie dodawaj stopniowo po jednym jajku. Jeśli masa lekko się waży, dosyp odrobinę wymieszanych suchych składników. Gdy rozbijesz już wszystkie jajka, wlej do ciasta jogurt, zetrzyj skórkę z cytryn oraz wsyp mak. Krótko wymieszaj, potem stopniowo dodawaj pozostałą część suchych składników, miksując wszystko na niższych obrotach.
Wyrobione ciasto przelej do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika. Piecz do suchego patyczka, mniej więcej 50 minut w temperaturze 175ºC. Wystudzone ciasto polej lukrem.

Fresh lemon isolated on white

Kawa wir mleka
Ołówek