Ciasto ma piękną, chrupiącą skórkę, jest wilgotne w środku, a pestki owoców przyjemnie chrzęszczą w zębach. Figi jednoznacznie kojarzą się z latem, dlatego zaparzcie sobie kawkę z drippa i zacznijcie planować tegoroczne wakacje… 🙂
Składniki:
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C i wysmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 28 cm. W dużej misce wymieszaj kaszę kukurydzianą z mąką, bułką tartą i cukrem. W drugiej misce połącz mleko z jajkami, miodem i oliwą. Wlej mieszaninę do miski z suchymi składnikami i starannie wymieszaj. Dodaj figi, jabłka, kardamon, skórkę z cytryn oraz sól i ponownie wymieszaj.
Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło z odrobiną bitej śmietany i lekką kawą z drippa.