Ciasto z suszonymi figami

Ciasto z suszonymi figami

Ciasto ma piękną, chrupiącą skórkę,  jest wilgotne w środku, a pestki owoców przyjemnie chrzęszczą w zębach. Figi jednoznacznie kojarzą się z latem, dlatego zaparzcie sobie kawkę z drippa i zacznijcie planować tegoroczne wakacje… 🙂

Składniki:

  • 200 g przesianej mąki pszennej,
  • 100 g kaszy kukurydzianej,
  • 100 g tartej bułki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 500 ml mleka,
  • 3 duże jajka,
  • 100 g płynnego miodu,
  • 50 ml oliwy,
  • 200 g suszonych fig, porwanych na kawałki.
  • 500 g twardych jabłek,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C i wysmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 28 cm. W dużej misce wymieszaj kaszę kukurydzianą z mąką, bułką tartą i cukrem. W drugiej misce połącz mleko z jajkami, miodem i oliwą. Wlej mieszaninę do miski z suchymi składnikami i starannie wymieszaj. Dodaj figi, jabłka, kardamon, skórkę z cytryn oraz sól i ponownie wymieszaj.

Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło z odrobiną bitej śmietany i lekką kawą z drippa.

Kawa wir mleka
Ołówek