Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Zima w pełni, do lata niestety daleko. Jeśli tęsknicie za słońcem, to mamy coś na poprawę Waszego nastroju! Każdy kęs pomarańczowego ciasta podnosi poziom szczęścia. Uśmiechy gwarantowane!

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 5 jajek,
  • 150 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło do posmarowania formy,
  • prażone płatki migdałów (do dekoracji).

Farsz:

  • 4 pomarańcze,
  • 4 łyżki gryczanego miodu,
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego,
  • sok z 1 cytryny.

Syrop:

  • szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • ok. 80 g cukru.

Wykonanie:

Przygotuj farsz. Pomarańcze obierz i pokrój w kostkę. Do rondelka wlej likier pomarańczowy, wrzuć owoce i dodaj miód. Smaż do momentu, aż miód się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia.

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Miękkie masło ucieraj z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj skórkę z cytryny i stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli.

Do przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę pszenną i migdały oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko szpatułką.

Formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę masy wylej do formy, posmaruj przygotowanym wcześniej pomarańczowym musem, wylej pozostałą masą. Wstaw do nagrzanego na 180 °C piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do suchego patyczka.

Przygotuj syrop. W rondlu zagotuj sok pomarańczowy z cukrem. Gotuj 5-10 minut na średnim ogniu lub do chwili, aż syrop zredukuje się o połowę. Polej syropem wierzch ciasta i udekoruj je płatkami migdałów.

 

Kawa wir mleka
Ołówek