Ciasto migdałowe z czereśniami

Ciasto migdałowe z czereśniami

Latem podwieczorki pełne są świeżych owoców i doskonałych wypieków. W tym placku doskonale współgrają aromaty wanilii, migdałów, czereśni oraz kardamonu. Nad apetytem naprawdę trudno zapanować!

Składniki

400 g czereśni,
3 jajka,
150 g mąki pszennej,
170 g cukru trzcinowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
100 g drobno zmielonych migdałów,
100 ml mleka,
150 g stopionego masła,
1,5 łyżeczki mielonego kardamonu,
szczypta soli,
1 łyżeczka likieru amaretto.

Wykonanie

Wydryluj czereśnie, masło rozpuść w rondelku. Piekarnik nagrzej do 180˚C. Mąkę przesiej, wymieszaj z migdałami, cukrem, solą i kardamonem. Następnie dodaj masło i mieszając, dodawaj po jednym jajku. Na koniec wlej likier amaretto. Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzch wysyp czereśnie lekko wciskając je w masę. Piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu udekoruj cukrem pudrem.

Kawa wir mleka
Ołówek