Makowy wieniec

Makowy wieniec

Strucla to klasyka świątecznych wypieków. My proponujemy wigilijną przemianę – z drożdżowego ciasta przygotowujemy jadalną ozdobę stołu – piękny drożdżowy wieniec.

Składniki

  • 100 ml mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 35 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 250 g mąki pszennej,
  • puszka gotowej masy makowej.

Dodatkowo: lukier do polania i dekoracji.

Wykonanie

Drożdże wymieszaj w letnim mleku z łyżką cukru. Odstaw przykryty rozczyn na około pół godziny. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki ciasta: do miski miksera wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko. Dodaj rozczyn drożdży i mieszaj na średnich obrotach. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie dodaj roztopione masło, ciasto zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmaruj ciasto masą i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Gotowy wałek przekrój wzdłuż na dwie połowy. Oba kawałki przepleć wokół siebie, a na koniec zlep końcówki, tworząc okrąg. Ostrożnie przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez około 20-30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu polej lukrem.

Kawa wir mleka
Ołówek