Strucla to klasyka świątecznych wypieków. My proponujemy wigilijną przemianę – z drożdżowego ciasta przygotowujemy jadalną ozdobę stołu – piękny drożdżowy wieniec.
Składniki
Dodatkowo: lukier do polania i dekoracji.
Wykonanie
Drożdże wymieszaj w letnim mleku z łyżką cukru. Odstaw przykryty rozczyn na około pół godziny. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki ciasta: do miski miksera wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko. Dodaj rozczyn drożdży i mieszaj na średnich obrotach. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie dodaj roztopione masło, ciasto zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmaruj ciasto masą i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Gotowy wałek przekrój wzdłuż na dwie połowy. Oba kawałki przepleć wokół siebie, a na koniec zlep końcówki, tworząc okrąg. Ostrożnie przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez około 20-30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu polej lukrem.