żeberka marynowane w kawie

żeberka marynowane w kawie

Podskakujące na ruszcie kiełbaski i karkówka z musztardą – w weekend majowy rządzą niepodzielnie. Nadchodzi jednak nowe, dużo bardziej finezyjne połączenie smaków! A wszystko za sprawą kawy – idealnej „przyprawy” do mięs!

Składniki:
żeberka (ilość wg potrzeb, marynaty starczy na kilogram żeberek).

Marynata:

  • 2 łyżki miodu,
  • 2/3 filiżanki esencji mocnej kawy (np. Mocca Fix Gold),
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka delikatnej oliwy z oliwek,
  • łyżeczka pieprzu zielonego, świeżo zmielonego,
  • łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo zmielonego,
  • szczypta soli.

Żeberka pokrój na mniejsze porcje, delikatnie oprósz solą i pieprzem. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj z mięsem, tak aby każdy kawałek był nią pokryty. Naczynie przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. (Uwaga: mięso powinno się marynować minimum 3 godziny). Przed grillowaniem mięso musi osiągnąć temperaturę pokojową. Przez cały czas pieczenia żeberek podlewaj je rozcieńczoną, pozostałą marynatą. Jeżeli pogoda nie dopisze i nie uda się grillować na świeżym powietrzu, tak przygotowane żeberka można upiec w piekarniku (około pół godziny, do zbrązowienia w 180ºC).

ponadto w numerze

wyhoduj sobie drzewko kawowe

Zasada jest prosta: jeśli w kwietniu wyrosła Ci rzeżucha, to w maju może wyrosnąć kawa! I jest w tym ziarno prawdy! Ziarno kawy arabskiej oczywiście:-... Czytaj dalej...

perfekcyjna kawa w domu

Cappuccino w eleganckiej filiżance, z gęstą pianką, postawione z gracją na nieduży stolik. Ach, ten nieodparty urok kawiarni... Tym razem pokażemy, że... Czytaj dalej...

ziarno do żarna

Stopień zmielenia ziaren jest ściśle związany z techniką parzenia kawy. W Polsce najpopularniejszą metodą jest zalewanie gorącą wodą kawy mielonej, bł... Czytaj dalej...

sposoby parzenia kawy

Nigdzie się nie spieszy, nie musi być ekspresowo… Mamy czas na parzenie kawy w domu, bez ciśnienia…! Jak zrobić dobrą ‘małą czarną’ bez użycia ekspres... Czytaj dalej...

kawo, zachowuj się!

Wymagająca, wrażliwa, wyrazista – nie, nie jest to charakterystyka kobiety, tylko kawy:-) Ta, żeby smakowała tak jak powinna – świeżo i aromatycznie –... Czytaj dalej...

kawa na grillu

Pierwszy podmuch lata wiosną, czyli długi weekend majowy, na który wszyscy czekają już od kwietnia, a co niektórzy nawet od grudnia:-) Plany wyjazdowe... Czytaj dalej...

Karkówka zaprawiona kawą

Karkówka z grilla ma niejednego amatora. Gdy dodamy do niej kawy, zyska z pewnością więcej zwolenników!  Składniki: 0,5 kg karkówki Marynata... Czytaj dalej...

Kawa z termosu z muffinkami

Weekend majowy to dobry pretekst do tego, aby odkurzyć kosz piknikowy! Ten przyda się do przenoszenia najlepszych smakołyków – kawy i „kawy w cieście”... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek