Wielkanocne wypieki

Wielkanocne wypieki

Kiedy kończymy maraton wiosennych porządków i sprint zabiegów regeneracyjnych, pojawiają się wypieki… Oczywiście nie te na twarzy – mowa o słodkościach:-)

torcik

Najlepszy torcik kawowy

Wśród mazurków, bab i serników nie powinno zabraknąć i jego – tortu kawowego! Prosty w przygotowaniu i zdecydowanie najsmaczniejszy z całej plejady świątecznych pyszności!

Składniki

Krem:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (np. Woseba Mocca Fix Gold ),
1 szklanka cukru pudru,
4 jajka,
2 kostki masła.

Biszkopt:
6 jajek – osobno białka i żółtka,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka mąki tortowej.

Przygotowanie kremu: Zaparz 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w bardzo małej ilości wody (około 100 ml). Cukier puder i 4 jajka ubij na parze (jajka wcześniej należy sparzyć gorącą wodą). Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie utrzyj 2 kostki masła, dodając stopniowo po łyżce ubitej masy jajecznej. Na końcu dodaj wcześniej przygotowany, ostudzony napar. Dla smaku można dodać również alkohol (np. około 30 ml spirytusu).

Biszkopt: Ubij białka, pod koniec dodając po łyżce cukru, następnie dodaj żółtka, chwilę jeszcze miksując. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość powoli mieszaj drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia – samo dno, bez boków. Przelej przygotowane ciasto. Biszkopt należy piec w 170º C przez około 40 minut (do tzw. suchej wykałaczki). Po upieczeniu studź ciasto w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij je z formy, przetnij i nasącz przegotowaną wodą. Nałóż krem. Gotowe!

mazurek

Mazurek kawowy z bakaliami

Najczęściej spotykane są mazurki kajmakowe – krówkowe, my jednak złamiemy nieco tradycyjny przepis – a może bardziej – naprawimy go:-) Dodamy kawy. Dzięki niej ciasto zyska na wyrazistości i szlachetności. Będzie pyszne.

Zapewniamy, że zniknie jeszcze szybciej niż powstawało!

Składniki

Ciasto kruche:
180 g mąki krupczatki,
40 g cukru pudru,
żółtko,
łyżka śmietany 18%,
110 g zimnego masła,
szczypta soli.

Mąkę przesiej, dodaj cukier i masło pokrojone w kostkę (możesz zetrzeć je na tarce), wszystko posiekaj nożem. Następnie dołóż żółtko, łyżkę śmietany oraz sól. Sprawnie wyrób ciasto na gładką masę, tak aby odchodziło od rąk (nie może to trwać zbyt długo, gdyż masło zacznie się rozpuszczać), w razie potrzeby dosyp mąki. Uformuj kulę i ją spłaszcz. Włóż do lodówki na około godzinę. W tym czasie wyłóż tortownicę (25 cm) papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto, przełóż do formy i zawiń brzegi. Jeśli nie masz pod ręką tortownicy, możesz uformować prostokąt na papierze do pieczenia, a brzegi zawinąć w taki sposób, aby masa po wlaniu na upieczony spód nie wypływała na zewnątrz. Ciasto podziurkuj widelcem. Piecz w temperaturze 200ºC do złocistobrązowego koloru (około 20 minut).

masaMasa kawowo-krówkowa:
200 g masy krówkowej (kajmakowej),
Nasza rada: masę można lekko podgrzać, dzięki temu zyska miękką konsystencję.
50 g masła,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (polecamy: Woseba Mocca Fix Gold), zaparzonej w odrobinie wody (proporcja 1:1).

Nuts

Dekoracja:
garść obranych migdałów,
rodzynki,
2 suszone figi pokrojone w słupki.

Bardzo miękkie masło, zaparzoną i ostudzoną kawę oraz masę zmiksuj na jednolity krem. Przełóż do lodówki, aby stężała. Następnie wylej na ostudzony kruchy spód. Udekoruj migdałami, rodzynkami i figami, tworząc z nich wzór bazi.
Podawaj z gorzką kawą:-)
Kawa, jak widać, może towarzyszyć nie tylko w chwilach przyjemności, ale również w czasie najcięższej pracy. Trzeba przyznać, że jest bardzo oddaną towarzyszką. Jej szerokie spektrum działania z pewnością ułatwi korzystanie z przywilejów nowej pory roku!

ponadto w numerze

Z FILIŻANKI CZY SŁOICZKA?

Filiżanka kawy... Uwielbiamy jej smak. Przywiązujemy się do bycia z nią rano, lubimy spędzać z nią popołudnia. Ten czarny napar, oprócz walorów smakow... Czytaj dalej...

wyszczuplający peeling kawowy

Nie odejmiemy sobie kilku kilogramów peelingiem, chociaż nazwa „wyszczuplający” może dawać taką nadzieję... :-) W tym zabiegu chodzi głównie o wygładz... Czytaj dalej...

antycellulitowy kompres z kawy

Wiosna to pełna mobilizacja sił do walki z tym, co zbędne. Świeże powietrze, ćwiczenia, zdrowe odżywianie, to wszystko może być jednak ciągle mało, ab... Czytaj dalej...

zamaskowana kawa

Tym razem uczta czeka skórę twarzy. Potrzebujesz nawilżenia, oczyszczenia? Delikatnego liftingu? Energii? Znamy naturalne metody przywrócenia cerze bl... Czytaj dalej...

kawa pod włos

Jak regeneracja, to kompleksowo! Na włosy również mamy kilka kawowych patentów! Podobno szampony z kofeiną zapobiegają wypadaniu włosów... Nie jest... Czytaj dalej...

kawowy odświeżacz powietrza

Lubimy zapach wiosny. Lubimy zapach szarlotki roznoszący się po całym domu. Czasem jednak wiosnę i szarlotkę przepędzi brokuł gotowany na parze. By zn... Czytaj dalej...

usuwanie plam z kawy

Kawa czasem daje plamę. Zdarza się. Wtedy słyszymy jęk znajomych, westchnienia rodziny – bo wszyscy wiedzą, że z kawą trudno jest się rozstać... Jeśli... Czytaj dalej...

KAWA DOBRA NA WSZYSTKO

O walorach smakowych i odżywczych kawy wiemy już prawie wszystko. W pozostałych dziedzinach życia ma tyle samo zasług, z tym, że już mniej popularnych... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek