Jeśli mowa o zimnie, to przenieśmy się w mroźniejsze niż Polska zakątki świata, by pocieszyć się, że inni mają chłodniej od nas, a także by nieco rozbudzić podróżniczą wyobraźnię.
Przemierzając step, natkniemy się na pewno na jurty (namioty mieszkalne Mongołów). Tam zostaniemy poczęstowani między innymi kawą… Ale jaką? Osoloną, w dodatku z mlekiem klaczy. Jest to przeżycie zgoła zaskakujące, gdy ulubiona, osłodzona kawa zmienia smak o 180°C i bardziej niż do ciasta pasuje do kanapki z wędliną… Ma to jednak swoje powody – sól wspomaga uwalnianie olejków eterycznych kawy, przez co staje się ona jeszcze bardziej aromatyczna.
Podobną wersję smakową kawy dostaniemy również w tamtejszych pociągach. Będzie to oczywiście kawa 3w1 (kawa, sól, mleko).
Po tygodniu zaczniemy się do tego smaku przyzwyczajać, po miesiącu lubić, a po roku życie bez niego straci sens 🙂
Przeciętny Europejczyk wypija około 5 kg kawy rocznie. Polacy w ciągu 12 miesięcy wypijają około 3 kg kawy, czyli średnio filiżankę dziennie. Dużo? Ni... Czytaj dalej...
Dużo o właściwościach zdrowotnych kawy pisaliśmy w numerze „Na zdrowie. Kawa a zdrowie”. Zmiana przygotowania i dodatki ulepszają nieco jej działanie.... Czytaj dalej...
Kawa korzenna z powodzeniem zastąpi poranną rozgrzewkę, a także umili niedzielne, zimowe popołudnie. Doda wigoru, rozpali zmysły i wprawi w błogi nast... Czytaj dalej...
Czesi to naród, dla którego rozwiązywanie problemów zaczyna się od pytania "dáme si kafe?". Wygląda na to, że dylematów muszą mieć sporo, gdyż przecię... Czytaj dalej...
Jak zimowe szaleństwo, to tylko na alpejskich stokach. Jak Alpy, to tylko Tyrol! Jak Tyrol, to oczywiście kawa po wiedeńsku! ;-) Ale od początku…! Tyr... Czytaj dalej...
We Włoszech istnieje cały szereg norm związanych z piciem kawy. Łatwo tu o gaffe, czyli wpadkę. Jeśli zamówimy cappuccino po sutym posiłku, w porze ob... Czytaj dalej...
Fika to szwedzka kawowa siesta. Trwa około 50 minut. Dzieli się na dwie części: tę spędzaną w pracy (średnio 20 minut) i tę poza pracą (około 30 minut... Czytaj dalej...
W Gruzji pija się kawę z... czosnkiem! Tak, to nie żart. Na szczęście czosnek dodawany jest w fazie obróbki termicznej ziaren, po to by smak kawy wydo... Czytaj dalej...
Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca. Więcej myśli o kawie... Czytaj dalej...