Kawa w medycynie chińskiej

Kawa w medycynie chińskiej

Dużo o właściwościach zdrowotnych kawy pisaliśmy w numerze „Na zdrowie. Kawa a zdrowie”. Zmiana przygotowania i dodatki ulepszają nieco jej działanie. I tu z pomocą przychodzi nam medycyna chińska, która podkreśla, że kawa gotowana – nieparzona (z przyprawami) wzmacnia nerki. Wypijana na czczo poprawia perystaltykę jelit, ożywia ciało, stymuluje umysł, rozgrzewa. Łagodzi objawy astmy i zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia. Po świątecznym (i nie tylko) przejedzeniu lub spożyciu dużej ilości słodyczy wspomaga również oczyszczanie organizmu, poprawiając tym samym nasze samopoczucie. Najlepiej wypijać 2-3 filiżanki gotowanego naparu dziennie. Pół godziny przed posiłkiem lub godzinę po.

 

 

ponadto w numerze

Kawa w krajach nordyckich

Przeciętny Europejczyk wypija około 5 kg kawy rocznie. Polacy w ciągu 12 miesięcy wypijają około 3 kg kawy, czyli średnio filiżankę dziennie. Dużo? Ni... Czytaj dalej...

Przepis na kawę korzenną

Kawa korzenna z powodzeniem zastąpi poranną rozgrzewkę, a także umili niedzielne, zimowe popołudnie. Doda wigoru, rozpali zmysły i wprawi w błogi nast... Czytaj dalej...

Czechy – kubistyczna kawa

Czesi to naród, dla którego rozwiązywanie problemów zaczyna się od pytania "dáme si kafe?". Wygląda na to, że dylematów muszą mieć sporo, gdyż przecię... Czytaj dalej...

Austria i kawa po wiedeńsku

Jak zimowe szaleństwo, to tylko na alpejskich stokach. Jak Alpy, to tylko Tyrol! Jak Tyrol, to oczywiście kawa po wiedeńsku! ;-) Ale od początku…! Tyr... Czytaj dalej...

Kawa na nartach – Włochy

We Włoszech istnieje cały szereg norm związanych z piciem kawy. Łatwo tu o gaffe, czyli wpadkę. Jeśli zamówimy cappuccino po sutym posiłku, w porze ob... Czytaj dalej...

FIKAjąca kawa w Szwecji!

Fika to szwedzka kawowa siesta. Trwa około 50 minut. Dzieli się na dwie części: tę spędzaną w pracy (średnio 20 minut) i tę poza pracą (około 30 minut... Czytaj dalej...

Mongolska kawa

Jeśli mowa o zimnie, to przenieśmy się w mroźniejsze niż Polska zakątki świata, by pocieszyć się, że inni mają chłodniej od nas, a także by nieco rozb... Czytaj dalej...

Kawa z czosnkiem w Gruzji!

W Gruzji pija się kawę z... czosnkiem! Tak, to nie żart. Na szczęście czosnek dodawany jest w fazie obróbki termicznej ziaren, po to by smak kawy wydo... Czytaj dalej...

Styczeń myśli o kawie

Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca. Więcej myśli o kawie... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek