CO SERWUJEMY DO KAWY W POLSCE?

CO SERWUJEMY DO KAWY W POLSCE?

rogal2W Wielkopolsce do kawy obowiązkowo jada się „słodkie” (gwarowe określenie na ciasta i słodycze), a konkretnie – rogale świętomarcińskie. Ten certyfikowany specjał ma status Chronionego Oznaczenia Geograficznego, co oznacza, że może powstawać tylko w Wielkopolsce i to według ściśle określonej receptury. Serca Wielkopolan zdobywa harmonijnym połączeniem szlachetnych składników: ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku i bakalii, orzechowej posypki i lukru. Rogal świętomarciński najczęściej widywany jest tu w towarzystwie niesłodzonej kawy z mleczkiem!

 

kuch2Kaszubi do kawy najchętniej serwują kuch marchewny to najpopularniejsze ciasto na północy Polski. Przygotowywany na chrzciny, urodziny i wesela jest nieodłącznym elementem ważnych spotkań i ceremonii. Przez swój krótki i prosty skład początkowo nazywano go „biednym ciastem”, lecz gdy dołączyły do niego (oprócz marchewki i mąki) orzechy włoskie, cynamon i lukier cytrynowy – zaczął królować niemal niepodzielnie na kaszubskich stolikach kawowych.

 

Kolocz2Na Górnym Śląsku kawę pija się z potomkiem staropolskich kołaczy – kołoczem śląskim. Ten słodki placek drożdżowy występuje z nadzieniem w czterech różnych wariantach: serowym, jabłkowym, makowym i bez wypełnienia. Wyróżniają go delikatny maślany smak i pracochłonna posypka, przyprószona cukrem pudrem. Podobnie jak rogal świętomarciński – kołocz śląski wpisany jest na listę produktów regionalnych UE. Jako symbol obfitości pojawia się na talerzykach gości weselnych, ale co najważniejsze – Ślązacy nie mogą się bez niego objeść na co dzień, więc często zabierają go na popołudniową kawkę.

 

kremowka

W Małopolsce do niedzielnej kawki najlepiej pasuje oczywiście kremówka – w innych częściach kraju znana pod nazwą napoleonka. Papieska kremówka swą nazwę wzięła od Jana Pawła II, który rozsławił ją słowami „Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze…”. Składnikiem decydującym o smaku i konsystencji ciasta jest gęsty waniliowy krem (nie budyń!), który w ryzach trzyma delikatne ciasto francuskie robione na maśle. Wypiek jest bardzo sycący i słodki, dlatego idealnie harmonizuje z gorzą kawą.

ponadto w numerze

„Unieś mnie w górę!”

Jednym z doskonalszych połączeń słodyczy ciasta i wytrawności kawy jest słynny włoski deser – tiramisu. Zgodnie z nazwą „tira mi su” (z włoskiego „uni... Czytaj dalej...

NIE TYLKO NA SŁODKO

Polędwiczki w sosie kawowym Delikatne, zaskakujące w smaku, ale nie kontrowersyjne. Kawa wydobywa ich wspaniały aromat, absolutnie go nie zagłuszaj... Czytaj dalej...

Z babcinej książki kucharskiej

Wszyscy wiemy, że najlepsze słodkości przygotowują nasze babcie! Dlatego postanowiliśmy sięgnąć do starych przepisów i zachęcić Was do cofnięcia się w... Czytaj dalej...

NA SŁODKO

Wyjątkowe pierniczki z kawą Gwiazdki, serduszka, domki i choinki… Czy wyobrażacie sobie święta bez pierników? Raczej nie… Ale postawić na świąteczn... Czytaj dalej...

Vademecum Kawosza

Początkowo kawę pito wyłącznie w jej czarnej, gorzkawej wersji. Dodatki do tego napoju pojawiły się znacznie później. Dzisiaj jest ich już tyle, że cz... Czytaj dalej...

Grudzień myśli o kawie

Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca.   Więcej myśli o kawie    ... Czytaj dalej...

Najsmaczniejsze Suchary

W tej zakładce prezentujemy najzabawniejszy dowcip tego miesiąca − według rankingu "lajków" naszych Facebookowiczów. Wejdź na nasz profil FB i zalajku... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek