Aeropress

Aeropress

Jeśli szukasz alternatywnej metody parzenia kawy, którą możesz wykorzystać niemal w każdych warunkach, sięgnij po aeropress. Wyglądem przypomina strzykawkę, a do przygotowania aromatycznego naparu wymaga jedynie odrobiny mielonej kawy, filtra oraz gorącej wody. Idealnie sprawdzi się więc w podróży.

 

Aeropress pochodzi z USA. Doskonale wyraża panującego tam ducha indywidualizmu i wolności. Twórca tego urządzenia, Alan Adler, zapragnął znaleźć optymalną metodę przygotowania czarnego naparu. Chciał uzyskać możliwie najlepszy smak, w jak najszybszy i najprostszy sposób. Łącząc wyobraźnię, inżynieryjne podejście oraz miłość do kawy, skonstruował kompaktowy i funkcjonalny zaparzacz, który działa na zasadzie strzykawki. Urządzenie składa się z dwóch zasadniczych elementów: cylindra z sitkiem i filtrem oraz tłoka zakończonego gumową uszczelką. Co należy zrobić, by zaparzyć w nim pyszną kawę? W odkręconym sitku umieszczamy okrągły papierowy filtr, który najpierw należy przelać gorącą wodą, tak jak w przypadku parzenia kawy przy pomocy drippera czy chemexa. Następnie dokręcamy sitko do cylindra i stawiamy na kubku. Wsypujemy 18 g kawy, po czym zalewamy gorącą wodą o temperaturze 80-94°C, mniej więcej do połowy urządzenia. Mieszamy przez ok. 10 sekund. Później dopełniamy urządzenie pozostałą wodą, parzymy od 2,5 do 4 minut. Na koniec wkładamy tłok i równomiernie naciskając, przepychamy płyn przez filtr. Jeśli kawę parzoną w aeropresie zmieliliśmy drobno, uzyskamy napar zbliżony w smaku do espresso.

Cup of coffee and aeropress

Lekkie tworzywo, z którego wykonany jest aeropress, sprawia, że urządzenie nadaje się do wykorzystania tak w domu, jak i w podróży. Prosta oraz niewielka konstrukcja ułatwia utrzymanie jej w czystości i przechowywanie. Jednak największa zaleta przygotowania kawy w aeropresie to pozbawiony goryczy napar, a także możliwość eksperymentowania z czasem parzenia, temperaturą wody i smakiem kawy. Każdy na własną rękę może poszukiwać właściwej proporcji dla tej jedynej, idealnej filiżanki kawy. Swoboda i fantazja w jej przygotowywaniu są nieograniczone. Wcale zatem nie dziwi popularność aeropresu, który swoją funkcjonalnością podbija serca konsumentów na całym świecie. Poszukiwania kawoszy zaowocowały również powstaniem odwróconej metody parzenia w aeropresie (inverted method). Możecie ją poznać, zaglądając na naszego wideobloga kawazmleczkiem.pl. Kawa lubi eksperymenty!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube