Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe można piec cały rok. Jest sycące, proste w przygotowaniu i bardzo smakowite. Plasterki bananów wprost ociekają słodkim syropem i pachną pięknie waniliowym cukrem. Pycha!

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 2 duże jajka,
  • 110 g cukru pudru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 90 g gęstego jogurtu,
  • 4 – 5 bardzo dojrzałych bananów,
  • opakowanie cukru waniliowego (do posypania).

nr18bananaa

Wykonanie:

Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko ze mąką ziemniaczaną. Masło ubij z mikserze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jajku, cały czas miksując, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Później stopniowo dodawaj jogurt i przygotowaną wcześniej mąkę, krótko mieszając szpatułką (tylko do połączenia się składników).

Formę o wymiarach 25 x 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę i wyrównaj. Banany obierz, pokrój w plasterki o grubości ok. 3-4 mm. Udekoruj nimi wierzch ciasta i posyp cukrem waniliowym. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 40-45 minut.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube