Sernik z jagodami

Sernik z jagodami

Jagodowy sernik to idealne ciasto na wakacyjne leniuchowanie. Zamiast jagód można użyć innych owoców lub ich mieszanki. Powstanie wtedy kolorowa, owocowa pyszność.
jagody
Składniki: 

Polewa:

  • 100 g jagód,
  • 1 łyżka cukru.

Spód:

  • 250 g czekoladowych ciastek (mogą być z kremem),
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka śmietany.

Masa serowa:

  • 400 g półtłustego białego sera,
  • 300 ml śmietany 30-36%,
  • ziarna wyskrobane z laski wanilii,
  • 150 g cukru pudru,
  • 400 g jagód,
  • 4 żółtka,
  • 15 g żelatyny.

nr23_3a_glowne9

Wykonanie:

Ciasteczka rozdrobnij na proszek w melakserze, wymieszaj z roztopionym masłem oraz łyżką śmietany. Wyłóż nimi spód foremki i dokładnie ugnieć.

Przygotuj masę. Sparz jajka gorącą wodą i oddziel białka od żółtek. W misce ucieraj ser z połową cukru oraz wanilią. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Masa powinna być gładka i lśniąca.

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, a później wlej do masy serowej. Śmietanę ubij z resztą cukru pudru i ostrożnie połącz z masą. Na koniec wrzuć jagody i wymieszaj. Wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

Następnego dnia przygotuj polewę. Do rondelka wrzuć jagody, wsyp cukier i gotuj, aż całkowicie się rozpuści. Potem odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem polej sernik ostudzoną polewą i udekoruj zielonymi listkami melisy lub mięty. Delektuj się sernikiem – to prawdziwa kulinarna rozpusta.

nr23_3a_glowne10

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube