Biszkopt z truskawkami jak u babci

Biszkopt z truskawkami jak u babci

Biszkopt z truskawkami to placek, który wszystkim dzieciom przypomina, że na reszcie zbliża się koniec szkoły. W tym przepisie pierwsze polskie truskawki rozkładamy na lekkim, waniliowym kremie. Po prostu pycha!

Składniki na biszkopt:
5 jajek,
¾ szklanki cukru,
¾ szklanki mąki pszennej (tortowej),
¼ szklanki mąki ziemniaczanej.

Ripe strawberry with leaf

Składniki na krem jogurtowy:
200 g naturalnego serka homogenizowanego,
400 g jogurtu greckiego,
ziarna wyskrobane z 1 laski wanilii,
3 łyżeczki żelatyny,
¼ kubka wrzącej wody,
3 łyżki cukru pudru.

Na wierzch:
truskawki,
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 800 ml wody.

Wykonanie:
Przygotuj biszkopt. Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej.

IMG_20160525_181606

Przesiej mąkę, białka oddziel od żółtek. W robocie kuchennym ubijaj na sztywno białka, stopniowo wsypując cukier. Na koniec dodawaj pojedynczo żółtka i ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Do masy jajecznej wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj wszystko przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 170°C przez około 35 minut lub do suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Następnie zostaw do wystudzenia. Później nożykiem oddziel boki biszkoptu od formy, a ciasto przekrój na pół, tworząc dwie warstwy. Jedną wykorzystasz na spód placka, drugą zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika.

Przygotuj krem.

Serek wymieszaj z jogurtem i cukrem, dodaj ziarna wanilii. Do kubka wlej ¼ wrzącej wody i wsyp 3 łyżeczki żelatyny. Mieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Gdy ostygnie, dodaj ją do jogurtu z serkiem i dokładnie wmieszaj w masę. Gotowy krem rozsmaruj na biszkopcie. Wstaw do lodówki do stężenia.

Galaretki truskawkowe zalej gorącą wodą i mieszaj, aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstaw, aby ostygły i zaczęły się ścinać. Wyciągnij biszkopt z kremem z lodówki i porozkładaj na nim umyte i pokrojone truskawki. Na koniec wylej galaretkę na ciasto i wstaw do lodówki do stężenia. Gotowy placek można udekorować listkami mięty i świeżymi truskawkami.

nr22_przepis11

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube